Hirek  e-mailkezdőlapkedvencek közé

« vissza

Szép lesz az új főtér!
2010-08-14 15:37:56

A Szabadság tér felújításának eredményeként az új főtéren a lakosság pihenését a jelenleginél jobban szolgáló, szecessziós elemeket megjelenítő közösségi tér jön létre.


A templom, ami a hitélet mellett kulturális programoknak, megemlékezéseknek is helyszíne, a felújítást követően a főtér középpontja lesz. Az épület díszkivilágítást kap, és előtte kap helyet az új szökőkút. A 3,6 x 6,6 m külső alapterületű, vasbeton szerkezetű, termeszétes kőelemekkel burkolt medencetérben 7 köbméter víz lesz. A vízképeket és a medencét 13 db LED-es víz alatti lámpatest fogja megvilágítani. A medence formáját, kialakítását, díszítését, 6 db egyedi vízköpőjét Mihály Jolán szobrászművész tervezte.
A szökőkút körül saját, zöld növényzettel vizuálisan határolt, illetve védett mikrokörnyezetet alakítanak ki, mely a templom előtti találkozásra és beszélgetésre alkalmas helyként használható a városlakók és a turisták számára egyaránt.

A főtéren felállítanak 56 db egyedi kialakítású díszvilágítási lámpaoszlopot, 61 db új és 20 db jelenleg is meglevő, felújított kültéri ülőpadot, 68 db hulladékgyűjtőt, 3 db egyedi kialakítású zászlótartót.

A Városháza előtti jelenlegi „rendezvénytér” funkció térburkolattal ellátott területtel bővül. Lehetővé válik téli-nyári, kirakodó vásár jellegű rendezvények lebonyolítása is.
Az Erzsébet királyné Szálloda és a református templom közötti részen kültéri sakk és dáma tábla, míg az Átrium üzletház és a Hivatal parkolója közötti részen kültéri malom játék tábla épül be a burkolatba.

A tervezési koncepció szerves részét képezte az akadálymentesítés, mely a városközpontban már végrehajtott beavatkozások alapelveire épül. Részben az akadálymentesítés, részben egyéb térformálási illetve vizuális szempontok szem előtt tartásával kiterjedt területen feltöltés, illetve járószint emelés lesz, melynek köszönhetően számos földszinti kereskedelmi, szolgáltató egység akadálymentesen megközelíthető lesz. Az útcsatlakozásoknál, közlekedési csomópontoknál süllyesztett szegélykő készül, a gyalogos forgalom szintkülönbségeit a lépcsőkön túl megfelelő lejtésű rámpák hidalják át fogódzókkal, illetve korlátokkal kiegészítve.

Díszkivilágítást kap a Világbéke gong, a református templom, valamint a hivatal előtti zászlók.

Tekintse meg a főtérről készült látványterveket itt!

  Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Gödöllő Város Önkormányzata, 2100 Gödöllő, Szabadság tér 7.
Közreműködő Szervezet neve és elérhetősége:
Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17. | http://www.proregio.hu
Irányító Hatóság:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22. | http://www.nfu.hu
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg