Hirek  e-mailkezdőlapkedvencek közé

« vissza

Ünnepélyesen átadták a felújított Művészetek Házát Gödöllőn
2010-12-19 22:16:24

Európai Uniós pályázat keretében felújították Gödöllőn a volt Petőfi Sándor Művelődési Házat. A felújítás első ütemében az épület alsó szintjét részben átépítették, egy új konferenciaközpont létesült a korábbi aulában, korszerűsítették az energetikai és fűtési rendszert.Gödöllő Város Önkormányzata a „Gödöllő ökovárossá válásának első lépése: A városközpont arculatának és infrastruktúrájának integrált fejlesztése” című pályázatra 936 millió Ft támogatást nyert el a projekt megvalósítására, mely 3 projektelemből áll. Az első projektelem a Művészetek Háza (korábbi nevén Petőfi Sándor Művelődési Központ) épületének energiahatékony és funkcióbővítő átalakítása. A második projektelem, a Szabadság téren kialakítandó Főtér kivitelezése közműkiváltásokkal és felszíni rehabilitációval. A harmadik projektelem a Városi Piac galéria belső átépítésének kivitelezése.

Az Önkormányzat a támogatási szerződésben meghatározott arányban finanszírozza a projektelemeket, a Művészetek Háza felújítására vonatkozó rész mintegy 309 millió Ft-ot tesz ki. Ezt egészíti ki Gödöllő Város Önkormányzata 54 millió forinttal, így a kivitelezés nettó összköltsége hozzávetőlegesen 363 millió Ft.

A közel 30 éves Petőfi Sándor Művelődési Ház felújításának első üteme 2010 júniusában kezdődött, december elején fejeződött be. Az energetikai korszerűsítés magában foglalja a külső, mintegy 145 db homlokzati nyílászáró cseréjét, a villamoshálózat teljes felújítását, továbbá a korszerű fűtési és hűtési, szellőzési rendszer kialakítását. A felújítás első ütemében sor került a színházterem légtechnikai rendszerének korszerűsítésére is. A korábbi zajos, forgalmas főútra néző homlokzaton lévő főbejáratot áthelyezték az épület kastély felőli homlokzatára. Az új főbejárathoz került az új információs porta és a büfé is. A földszinten kialakítottak egy nagy többcélú rendezvényteret, konferenciatermet. Az épület külsejét is részben átalakították, a belső terek új színeket kaptak. Mindezek mellett megtörtént az épület komplex akadálymentesítése is.

A bontási és építési munkák előrehaladását közműtérképen nem szereplő közművek kiváltása, illetve előre nem tervezett, de műszaki szükségességből indokolt pótmunkák is nehezítették.
A Művészetek Háza felújításának első üteme a földszintet érintette, a felső szintet, a színháztermet a következő ütemben újítják fel.
A felújítás folyamatáról készült fotókat itt tekintheti meg.

A Művészetek Háza műszaki átadása után, december 19-én a sajtó és a nagyközönség számára adták át az épületet.
A sajtótájékoztatóval egybekötött átadó ünnepségen Dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere elmondta, hogy bár nagyon szerette a korábbi elavult bútorokat, sokat használta őket, örül, hogy immár korszerű új bútorok lesznek a felújított kulturális intézményben.
Kovács Balázs a Művészetek Háza igazgatója örömét fejezte ki, hogy végre a korábbinál kényelmesebb, korszerűbb körülmények közé várhatják a kultúra iránt fogékony gödöllőieket.

Az átadó ünnepség végén Dr. Gémesi György polgármester és Kovács Balázs vágták át a nemzeti színű szalagot.
Az átadó ünnepségről készült fotókat itt tekintheti meg.

A ceremónia után a résztvevők körbemehettek, és megnézhették a felújított épületet. Mint ismeretes 2011 elejétől a magyarországi EU-elnökség alatt a Gödöllői Királyi Kastélyban megtartandó miniszteri szintű tárgyalások idején a Művészetek Háza ad helyet a sajtóközpontnak, így a következő félévben 65 napon át le lesz zárva az épület. A többi napokon azonban várják a nagyérdeműt. Kovács Balázs a Ház igazgatója elmondta, január 22-én a Magyar Kultúra Napján nagyszabású rendezvényt tartanak.

A Művészetek Háza megnyitója után az ünneplő gödöllőiek a Városházán megtekinthették a Főtér projektről készített fotókat.

  Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Gödöllő Város Önkormányzata, 2100 Gödöllő, Szabadság tér 7.
Közreműködő Szervezet neve és elérhetősége:
Pro Régió Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17. | http://www.proregio.hu
Irányító Hatóság:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22. | http://www.nfu.hu
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg